Net als een groot deel van de wereld vandaag de dag, was ook Cuba ooit afhankelijk van de invoer van voedsel en chemisch-intensieve landbouw om de mensen te voeden. Echter nadat het eigenzinnige maar trotse eilandje werd afgesneden van de rest van de wereld, nam het volk het heft in eigen handen om te kunnen overleven.
↧
Al meer dan 60.000 bio-'volkstuinen' in Cuba
↧
Økologisk Handlingsplan 2020: Denemarken heeft ambitieuze plannen
Op 21 juni 2012 heeft de Deense minister van Landbouw, Mette Gjerskov, een ambitieus plan aangekondigd om de biologische landbouw te bevorderen. Ze zijn van plan om het gebied van biologisch beheerd land tegen 2020 te verdubbelen. Zo meldt Oneco. In het maatregelenpakket zijn ook de catering en de schoolfruitregeling inbegrepen. Biologische boeren en ondernemingen krijgen subsidies voor investeringen en productontwikkeling.
↧
↧
Sofie op de Wallen niet op stadswal, maar in Park Randenbroek
Knoflooksoep, slowfood, sojaproducten. Het is een maar kleine opsomming van wat dit jaar op de derde editie van Sofie op de Wallen te proeven is. Dit keer niet op de stadswal, maar in Park Randenbroek. "We willen een grote ronde tafel om meer interactie tussen de mensen creëren. En dat lukt niet op de stadswal", licht organisator Abel Hertzberger van De Expeditie, het centrum voor geweldloze verandering, toe.
↧
Moet zorgboerderij Thedinghsweert haar natuurvoedingswinkel sluiten?
Tholen - De natuurvoedingswinkel op zorgboerderij Thedinghsweert in het Gelderse Kerk Avezaath wordt met sluiting bedreigd. Volgens het bestemmingsplan van de gemeente Tiel mogen in de winkel alleen streekproducten verkocht worden en producten die op de eigen boerderij geproduceerd zijn. In de winkel zijn veel meer producten verkrijgbaar dan toegestaan. "Sinds een wijziging van het bestemmingsplan in juni 2010 mogen we uitsluitend producten uit de streek en van onze eigen boerderij verkopen.
↧
Lijst van nieuwe eisen voor biologisch diervoeder
Binnen de biologische dierproductie is het niet enkel van belang dat het diervoeder biologisch is, maar ook dat het diervoeder in hoofdzaak verkregen wordt op het bedrijf zelf. Op Europees niveau zijn hier specifieke regels voor vastgelegd. Biologisch diervoeder moet in hoofdzaak verkregen worden op het bedrijf waar de dieren worden gehouden of bij andere biologische bedrijven in dezelfde regio. Op Vlaams niveau wordt de Europese Unie momenteel bestempeld als 'dezelfde regio'.
↧
↧
Sofie laat de wallen achter zich
AMERSFOORT - Knoflooksoep, slowfood, sojaproducten. Het is een maar kleine opsomming van wat dit jaar op de derde editie van Sofie op de Wallen te proeven is. Dit keer niet op de stadswal, maar in Park Randenbroek. ,,We willen een grote ronde tafel om meer interactie tussen de mensen creëren. En dat lukt niet op de stadswal", licht organisator Abel Hertzberger van De Expeditie, het centrum voor geweldloze verandering, toe.
↧
Verslag van geslaagde Biologische Velddag
Tholen - Woensdag 27 juni is in Lelystad de Biologische Velddag gehouden. Het thema was dit keer 'Precisie Loont', daarom was er speciale aandacht voor innovaties rond (mechanische) onkruidbestrijding en bodemkwaliteit in de vorm van teelt- en techniekmaatregelen. Geertje Schlaman van het Centrum Biologische Landbouw kijkt terug op een geslaagde dag. "Het was erg leuk om iedereen uit de branche weer even bij elkaar te zien.
↧
Witte aalbes klaar om het Waddengebied te veroveren
Cranberry's kennen we. Duindoornbessen zijn een stuk minder bekend. En Witte aalbessen? Ja, die kent vrijwel niemand, echter als het aan Ale en Fenna Havenga van biologisch landbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen ligt, komt hier snel verandering in. De teler van witte aalbessen krijgt vandaag (vrijdag 29 juni) het Waddengoud keurmerk voor zijn bessen en de wijnen, siropen en sappen die hij ervan laat maken.
↧
Lange termijn visserijbeheer effectief. Stichting De Noordzee pleit voor zelfde aanpak voor meer vissoorten op korte termijn.
Geplaatst door: ikespan op June 29th, 2012-- De lange termijn beheerplannen voor visbestanden in de Noordzee die enkele jaren geleden zijn ingesteld werpen hun vruchten af: de scholstand is het hoogst van de afgelopen 50 jaar. Ook de haringstand is in heel goede staat De tongstand is zich aan het herstellen. Dat blijkt uit de nieuwste gegevens over de visbestanden in de Noordzee, die de biologen van onderzoeksinstituut IMARES vandaag presenteerden.
↧
↧
Eerste blauwe biobessen van eigen bodem
WADDINXVEEN, 30 juni 2012 - Pieter de Keijzer, productmanager zacht fruit bij Eosta, toont trots de eerste Nederlandse biologische blauwe bessen van het seizoen. De bessen zijn afkomstig van biologische 'Nature & More'-teler Ronald Veens uit natuurgebied de Grote Peel, waar de veengrond ideaal is voor bessenteelt. Pieter de Keijzer: 'Dit is het derde jaar dat we biologische blauwe bessen van eigen bodem hebben.
↧
Kiponderzoek Consumentenbond: biologisch boeren levert beter voedsel op
De Consumentenbond heeft in een onderzoek naar probleembacteriën in kipfilet een direct verband gelegd tussen de manier van dieren houden en de kwaliteit van het geproduceerde voedsel. Biologische kipfilet komt als beste uit de test. De Consumentenbond onderzocht twintig monsters van kipfilet op de aanwezigheid van onder meer ESBL-producerende bacteriën, die ongevoelig zijn geworden voor antibiotica. Hierbij ging het zowel om onschuldige als om ziekmakende bacteriën.
↧
Marcel Schuttelaar over biologische voeding in Distrifood
Drie insiders bij het populariseren van biologische voeding geven vanuit hun eigen achtergrond tekst en uitleg bij de ontwikkelingen: 'Helft klanten heeft interesse in biologisch'. Distrifood week 25/26 2012 - Helft klanten heeft interesse in biologisch
↧
Ouders en leerlingen van De Zwaan spitten voor bijenlint langs fietspad
ZUTPHEN - Met vereende krachten hebben zaterdagmorgen een aantal ouders en leerlingen van Vrije School De Zwaan (aan de Zutphense Valckstraat) een strook grond grasvrij gemaakt.Het gaat om een deel van de berm van het fietspad tussen de school en de ijsbaan. Dat bestond volledig uit gras, maar van de gemeente mochtdat omgespit worden als er maar een grasstrook van zeventig tot tachtig centimeter overbleef. Het initiatief hiervoor is genomen door de werkgroep Duurzaamheid van De Zwaan.
↧
↧
EU-biologo op verpakte producten
Vanaf 1 juli kunnen consumenten dankzij het verplichte nieuwe EU-biologo in één oogopslag zien of een product biologisch. Daarbij gaat het uitsluitend om verpakte voedingsmiddelen. Naast het logo staat een controlecode die aangeeft wat de oorsprong van de grondstoffen is. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen EU-bronnen, niet EU-bronnen en gemengde grondstoffen.
↧
Demonstratieproject 'Biologisch Kleinfruit, klein maar duurzaam' afgerond
In opdracht van de Stichting BABG en de Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant (LIB) heeft DLV Plant, in samenwerking met PPO-fruit en diverse ondernemers, het demoproject 'Biologisch Kleinfruit, klein maar duurzaam', uitgevoerd en recent afgerond. DoelstellingDoelstelling van dit project was de kennisontwikkeling en kennisuitwisseling tussen de gangbare en biologische kleinfruitsector een impuls te geven.
↧
PINK!: Geen dierproeven,maar bierproeven
Een paar weken geleden ging een aantal PINK!'ers op bezoek bij de biologische bierbrouwerij 't IJ in Amsterdam. Zoals te verwachten was, waren zowel rondleiding als het bier proeven een groot succes. Vooral met de zon op het terras was het goed toeven. PINK! had het geluk dat het zeer zeldzame vlo-biertje geschonken werd. Dit speciale bier wordt slechts eens in de drie jaar gebrouwen, maar gelukkig was het opgenomen in de proeverij.
↧
BOERGONDISCH FEESTMAAL IN SEVENUM
Onder de naam 'Boergondisch feestmaal' start de zesde editie van de landelijke campagne om mensen op culinaire en educatieve wijze kennis te laten maken met biologisch eten uit eigen land. Bewoners uit de gemeentes Horst aan de Maas kunnen vanaf zaterdag 21 juli een avond lang genieten van een Boergondisch feestmaal bij de historische boerderij de Bergerhof in Sevenum.
↧
↧
Duizendste licentiehouder voor EKO-keurmerk
Kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos is het 1000e biologische bedrijf dat een licentie voor het gebruik van het EKO-keurmerk heeft gekregen. Het bedrijf staat model voor het EKO-keurmerk: biologisch met aandacht voor duurzaamheid in al zijn aspecten. Per 1 juli 2012 is voor alle verpakte biologische producten het officiële Europese logo voor biologische landbouw en voeding verplicht.
↧
Europese Rekenkamer heeft kritiek op het controlesysteem voor biologische productie
Voor biologische producten die afkomstig zijn uit de Europese Unie dienen de landen een controlesysteem in te stellen. Controleorganen die deze controles op het niveau van de individuele marktdeelnemers (zoals producenten, verwerkers en importeurs) verrichten, staan centraal in dit controlesysteem. Biologische producten van buiten de EU kunnen als biologisch worden erkend indien de daarop toegepaste productieregels en controlesystemen gelijkwaardig worden geacht aan die van de EU.
↧
Biologisch snacken bij het Friethoes in Haarlem
Snackklassiekers als hamburgers en friet zijn met een andere benadering biologisch én culinair verantwoord. Er is sprake van een opmars. In het Haarlemse Friethoes is de gedachte aan een ordinaire snackbar bijvoorbeeld ver weg. Geen vitrine met ingepakte koude kroketten maar een stevige bar en de wanden bekleed met hippe tegeltjes. Het logo van Friethoes, een ontwerp van Joost Swarte, neemt alle twijfels weg: dit is niet zomaar een friettent.
↧